Het prachtige Cairngorms National Park in Schotland


Natuur beleven en fotograferen in het Cairngorms National Park in Schotland deel 1


Inleiding

Het Cairngorms National Park is één van de twee nationale parken van Schotland. Het is ook het grootste van de twee. Voor een idee van de schaal: het is groter dan b.v. Luxemburg!

Het Cairngorms National Park werd opgericht in september 2003. In oktober 2010 werd het uitgebreid in zuidelijke en zuidwestelijke richting. Bijna de helft van het Nationaal Park is  'wilde natuur', beschermd onder nationaal en Europees recht. Een kwart van het inheemse bos van Schotland is hier te vinden.

https://www.natuurfototrips.nl/fotoreis-cairngorms-schotland-herfst.html



Geografie en ecologie

Het park ligt in de Schotse Hooglanden, ten noorden van Edinburgh. Het dankt zijn naam aan het Cairngorm bergmassief, waarvan Cairngorm Mountain één van de hoogste toppen is. Je vindt er vier van de vijf hoogste bergen in Groot-Brittannië. Drie grote rivieren doorkruisen de Cairngorms en er zijn ruim 60 grote meren.   Het bosgebied binnen het park is een overblijfsel van het ‘Ancient Forest of Caledon’. Het biedt leefruimte aan talloze vogels, insecten en zoogdieren, amfibieën en mossen.

https://www.natuurfototrips.nl/fotoreis-Schotland.html


Natuurbehoud
De Cairngorms National Park autoriteit beheert het park, althans verzorgt de coördinatie daarvan. Binnen het park vallen enkele natuurreservaten, elk met hun eigen beheerder. En dan zijn er nog de ‘estates’: grote privélandgoederen die vaak attracties aanbieden om het beheer te kunnen financieren. Uniek is samenwerkingsverband tussen grondbezitters en beheerders van het Cairngorms National Park  ‘Cairngorms Connect’. De partijen hebben gezamenlijk een ambitieuze 200-jarige visie ontwikkeld. De plannen zijn erop gericht om natuurbehoud hand in hand te laten gaan met levensonderhoud en toerisme. Ruimte voor de natuur én voor de mens. 

https://www.simoneo.com/simones-natuurfotos_345486.html



Tip: Fotografeer je graag in de natuur en reis je daarbij het liefst in groepsverband? Het groene reisbureau Natuurfototrips organiseert mooie fotoreizen naar het Cairngorms National Park.



© Copyright Simone Opdam.
 
Alle rechten voorbehouden. Op de tekst en het beeldmateriaal van de blogs, rust auteursrecht. Teksten en beeldmateriaal mogen slechts worden overgenomen of gepubliceerd of anderszins verveelvoudigd na voorafgaande toestemming van Simone Opdam.

Reacties

Populaire posts