Waterlandse morgen met grondmist en dauw

Waterlandse morgen met grondmist en dauw

 

 



Dauw

Vanochtend was weer zo’n heerlijke Waterlandse morgen met grondmist en dauw. De buienradar gaf dat gisteren al aan, dus ik had de wekker vroeg gezet. En inderdaad: in het veld trof ik een bedauwde sprookjeswereld aan. Na eerst wat landschapsfoto’s gemaakt te hebben ben ik tussen het riet ‘gedoken’. Het eerste diertje dat ik tegenkwam was een grote groene sabelsprinkhaan (wijfje).



Verstoppertje

Wie wel eens waterjuffers heeft gefotografeerd kent het wel. Ze spelen graag verstoppertje. Als je ze wilt fotograferen moet je van goeden huize komen. Ze doen er alles aan om zich achter de stengel waarop ze zitten te verbergen. Vaak is alleen een deel van hun bolle ogen zichtbaar. Al zitten hun vleugels vol dauw en zijn ze als het ware ‘vleugellam’, ze draaien gewoon steeds van je af om de stengeltjes heen. Nou, sprinkhanen doen dat ook, zij het dat het er in dat geval wat klunzig uitziet. Zo bovenin een rietstengel zorgt zo'n grote sprinkhaan bedekt met dauwdruppels, voor een nogal topzwaar geheel. Het bleek dus nog knap lastig om Mevrouw Sabel goed op de plaat te krijgen. 


Een list


Maar de volgende ‘list’ helpt: camera instellen, scherpstellen, timer instellen, afdrukken en jezelf zodanig verplaatsen dat het dier precies goed draait voor een foto waarop iets meer staat dan alleen een paar pootjes of voelsprieten. En waarop het diertje bovendien de juiste lichtval krijgt.


Zo kwam ik toch nog thuis met wat mooie foto’s van de grote sabelsprinkhaanmevrouw. Oh ja…. en de truc werkt ook bij waterjuffers!



Meer mooie landschapfoto's en natuurfoto's zijn te vinden op mijn website Simoneo Fotografie en op de website van Natuurfototrips



© Copyright Simone Opdam.
 
Alle rechten voorbehouden. Op de tekst en het beeldmateriaal van de blogs, rust auteursrecht. Teksten en beeldmateriaal mogen slechts worden overgenomen of gepubliceerd of anderszins verveelvoudigd na voorafgaande toestemming van Simone Opdam.

Reacties

Populaire posts