Glencoe fascineert, Glencoe inspireert!

Mighty mountains

Het dal van Glencoe, centraal gelegen in de Schotse Hooglanden, is omgeven door hoge bergen. Het is 'slechts' 12 mijl (ca. 18 km) lang en je rijdt er zonder stops in een dik kwartier doorheen. Het is een dramatisch en fascinerend stukje landschap. Naar schatting 2 miljoen voertuigen rijden jaarlijks door deze beroemde Schotse glen. 

Glencoe is misschien nog het meest bekend om de Three Sisters, een prominent aanwezige rij bergen aan de zuidkant van het dal. In één van mijn laatste posts op Facebook plaatste ik een foto van de ‘Three Sisters of Glencoe’. Dat zijn de drie bergen die links in beeld te zien zijn. De Sisters zijn: Gearr Aonach ('short ridge'), Aonach Dubh ('black ridge') en de meest linkse: Beinn Fhada ('long mountain').  

 

Three Sisters van over de River Coe







Nogmaals de Three Sisters (ander standpunt)

Maar behalve de Three Sisters kent Glencoe nog veel meer mooie pieken. Rondom het dal zijn maar liefst acht zogenaamde 'munros' (bergen van meer dan 3.000 feet hoog) te vinden. De foto hieronder is van het uitzicht door het dal heen de andere kant op, richting het oosten. De machtige bergen die vanaf links de foto inlopen zijn: Meall Dearg, Am Bodach, Srón Gharbh, Stob Mhic. Het meer: Loch Achtriochtan. 

 

Loch Achtriochtan in het westelijk deel van Glencoe

 
The Great Moor of Rannoch
Rannoch Mór, een uitgestrekt heidegebied met twee gezichten

Ligging

Glencoe is een dal in de 'Highlands' van Schotland. In het oosten loopt het uit in Rannoch Moor, een uitgestrekt, tamelijk ontoegankelijk maar prachtig veengebied, vol kreekjes en meertjes. In het westen wordt Glencoe begrensd door Loch Leven, een zoutwatermeer dat in verbinding staat met open zee: de Atlantische Oceaan. Glencoe is min of meer centraal in Schotland gelegen. De A82 van Tyndrum (Z) naar Fort William (N) loopt er dwars doorheen.

Loch Bà, één van de grote meren op Rannoch Moor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geografie

Glencoe is het product van gletsjers die meer dan 400 miljoen jaar geleden dit dal gevormd hebben. Daarvóór was hier een supervulkaan actief. Je zou dus kunnen zeggen dat Glencoe is gevormd uit vuur en ijs. Je voelt ook dat je hier in een oeroud landschap staat. Die energie komt gewoonweg binnen als je je ervoor open stelt. 

 

Buchaille Etive Mór, the Great Herdsman of Glencoe

Nadat het landschap werd gevormd volgden planten en dieren. Ooit heeft Glencoe, zoals heel Schotland, vol gestaan met pijnboombos: het ‘Ancient Wood of Caledon’. Daarvan vind je tegenwoordig nog kleine restjes in de Cairngorms. Hier ter plaatse is daar niets van over. 

 

Loch Achtriochtan aan de voet van de hoge bergen van Glencoe

Valley of the weeping

Glencoe of Gleann Comhann, zoals het in het Scottish Gaelic heet, betekent ‘Dal van de wenenden’. Die naam dankt het aan de beroemde ‘Massacre of Glencoe’. Op een zwarte nacht in februari 1692 werden 38 mannen van de clan MacDonald van Glencoe in koelen bloede vermoord door regeringstroepen, hoofdzakelijk leden van de Clan Campbell, die bij hen waren ingekwartierd. De reden hiervoor was dat Mc Ian, de chief van de Mac Donalds van Glencoe niet snel genoeg trouw had gezworen aan het nieuwe koningspaar Willam (‘onze’ prins van Oranje!) en Mary Stuart, zoals gebruikelijk was in die tijd.

 

Toeristenstroom aan het begin van Glencoe

Tegenwoordig kun je het dal zeker in de zomermaanden tussen 10.00 en 16.00 uur beter vermijden. Het is dan de speelplaats van duizenden toeristen die het er in een kwartier doorheen jagen. Busladingen vol doen zo 'Glencoe in 5 stops'. Een snelle klik ……. en door: Glencoe is ‘hot on insta’. Buiten deze tijden om is de nimmer tanende schoonheid in volle omvang te zien voor wie zich daarin graag onderdompelt . 

  


Buchaille Etive Mór en de river Coupall 

Buchaille Etive Mór

 

Facts & Figs

  • lengte: 12 mijl (ca. 18 km) 
  • ontstaan: meer dan 420 miljoen jaar geleden
  • beroemd om: Three Sisters, Massacre of Glencoe 
  • filmlocatie: o.a. Highlander, Monty Python & the holy grail, Rob Roy, Braveheart, Skyfall, Harry Potter & the prisoner of Azkaban, Kidnapped, e.v.a.
  • munros: 8 
  • rivieren: 3: River Coe, River Etive, River Coupall , plus tientallen stroompjes
  • bezoekers: 2 miljoen voertuigen (auto's, campers, maar ook tourbussen)
  • afval in het hoogseizoen: 200 zakken vol, 200 uur afval verzamelen (cijfers 2023)

See you soon!

Deze reis heb ik opgeteld anderhalve dag doorgebracht in Glencoe, deels met de familie, deels alleen. Dat waren heerlijke uurtjes, maar zo’n bezoek smaakt als altijd naar meer. Want Glencoe fascineert en het inspireert. Van Glencoe of, beter gezegd van Schotland, krijg ik nooit genoeg! 

Heb jij nog geen genoeg van mooie beelden van het prachtige Schotland? Breng dan een bezoekje aan mijn fotowebsite: Simoneo.com. Daar zijn er nog veel meer te vinden. 


Loch Tulla vanaf Món (Meall Mhor) aan de 'poort' van Glencoe. 

 

Reacties

Populaire posts